Moja satnica (0)
Pobeda filma „Majke“ na FEST-u
U nedelju, 6. marta, zatvoren je Međunarodni filmski festival – FEST uručenjem Politikine nagrade „Eritrocit“ makedonskom reditelju Milču Mančevskom za film „Majke“ (Majki), kao najboljem ostvarenju prikazanom u okviru selekcije „Evropa van Evrope“. Nagradu "Eritrocit", koju čini replika sklupture "Eritrocit" umetnika Nikole Pešića, Mančevskom je uručio predsednik žirija Goran Paskaljević.

U obrazloženju žirija navodi se da je nagrada dodeljena filmu "Majke" za suptilno istraživanje istine i fikcije u tri namerno raznolike epizode i smelo pomeranje granice između fikcije i dokumentarnog, kako bi se preneo snažan osećaj još prisutnog matrijarhata u makedonskom društvu.

Reditelj Mančevski je za film "Majki/Majke" nagrađen i priznanjem "Nebojša Đukelić" koje svake godine dodeljuje Udruženje filmskih kritičara i novinara za najbolji film prikazan na festivalu. Režirajući sa vrlo pronicljivim okom za srceparajuće stanje savremene Makedonije, filmski triptih reditelja Milča Mančevskog izbegava urednu narativnu strukturu i podstiče gledaoca da se suprotstavi sopstvenim definicijama filmske stvarnosti. Tako sama struktura filma „Majke“ (kombinacija igranog i dokumentarnog filma) postaje deo njegove poruke. U filmu Mančevski se fokusira na jedan od najmonstruoznijih zločina u Makedoniji, kada je novinar Vlado Tanevski ubio tri starice i izveštavao o tim ubistvima i istrazi. Slučaj Tanveskog predstavlja treći, dokumentarni deo filma, dok u prva dva igrana dela ispituje značaj figure majke.

Nagrada srpskog ogranka FIPRESCI za najbolji film prikazan na 39. FEST-u dodeljena je danskom filmu "U boljem svetu" (In a Better World) Suzan Bir (Susanne Bier), suptilnoj priči o teškoćama odrastanja u kojoj je naglašeno da nasilje ne mora uvek da pobedi. Film “U boljem svetu” ovogodišnji je dobitnik Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja,

Specijalna nagrada srpskog ogranka FIPRESCI pripala je reditelju Ralfu Fajnsu (Ralph Fiennes) za film "Koriolan" (Coriolanus). Poznati britanski glumac i reditelj otvorio je ovogodišnji FEST.

Nakon uručenja nagrade u Velikoj sali Sava centra premijerno je prikazan film "Neprijatelj" reditelja Dejana Zečevića koji govori o manipulaciji životima i strahovima, o tankoj liniji od prijatelja do neprijatelja. Film “Neprijatelj” danas će imati svoju novosadsku premijeru u bioskopu Arena Cineplex sa početkom u 19h.

Ovogodišnji FEST, 39. po redu, trajao je od 25. februara do 6. marta, a prikazane filmove na festivalu pogledalo je oko 115.000 posetilaca.