Moja satnica (0)
U Novom Sadu otvorena „Kreativna EU letnja škola" za mlade
Svečanim otvaranjem u subotu, 24. juna u Startit Centru u Novom Sadu počela je sa radom osmodnevna Kreativna EU letnja škola" koju će pohađati 28 mladih Novosađana. Projekat realizuje Udruženje Cinema City u saradnji sa EU Info point Novi Sad i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. 


U inspirativnom prostoru Startit centra koji okuplja mlade kreativce iz oblasti IT sektora, polaznike su pozdravile Biljana Viduka i Marina Grnja Klaić ispred EU Info pointa u Novom Sadu i predstavile aktivnosti ove institucije, programe Evropske unije koji su namenjeni mladima i širi kontekst pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.


O prednostima Erasmus + programa koji mladima nudi brojne mogućnosti za mobilnost u vidu razmena, volontiranja i preduzetništva govorile su Anđa Ilić i Marija Kovačević, predstavnice novosadskog ogranka organizacije Erasmus Student Network koje su prenele sopstvena pozitivna iskustva vezana za studentske razmene. 


Ida Boka i Ivana Kostadinović iz Volonterskog centra Vojvodine su ispričale više o volonterskim programima koji nude mladima mogućnost da putuju, upoznaju nove zemlje i ljude, pritom dajući doprinost nekoj lokalnoj zajednici. Osim toga, bilo je reči i o Erasmus programu za mlade preduzetnike koji omogućava mladim ljudima sa preduzetničkom idejom da provedu nekoliko meseci u drugoj državi pod mentorskim vođstvom kompanija koje je već sličnu ideju razvila i imlementirala.


Nakon obilaska Startit centra u koji nas je povela Marija Mandić i pokazala kako jedna kreativna zajednica radi i funkcioniše u praksi kroz koncet co-workinga, osvrnuli smo se na kreativne industrije o kojima nam je više ispričala Mina Padežanin, naša dugogodišnja saradnica, menadžerka u kulturi i producentkinja. Na kraju se polaznicima obratio Miloš Ignjatović, direktor Udruženja Cinema City i menadžer u oblasti kreativnih industrija sa iskustvom od preko 20 godina organizovanja festivala, koncerata, žurki, konferencija i ispričao sopstvena iskustva, ohrabrivši mlade ljude da se istražuju sebe i oprobaju se u novim iskustvima. 


Nakon prvog dana škole koji je predstavljao uvod u programe Evropske unije koji doprinose osnaživanju mladih i mogućnosti koje nude kreativne industije, sutra nastavljamo sa radom i prelazimo na radni zadatak. :) Polaznici će zajedno sa mentorima i jedni sa drugima kreirati digitalnu kampanju koja će imati za cilj da njihovim vršnjacima predstavi brojne opcije za usavršavanje i napredovanje kroz korišćenje programa poput Erazmusa. Učićemo i vežbati planiranje projekta kao i realizaciju kroz grafički dizajn, video produkciju, društvene mreže i organizaciju događaja.

Jedva čekamo!