Moja satnica (0)
Prvi naslovi jubilarnog desetog Cinema City festivala - Fresh Danube Films selekcija
Cinema City, internacionalni filmski festival, održaće se od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u okviru Gradić festa. Kao i prethodnih godina, Cinema City donosi nesvakidašnji filmski izbor i uzbudljiv program fokusiran na mlade autore i njihove prve i druge filmove.

Ovogodišnji Cinema City festival puni deset godina uspešne realizacije i promocije najkvalitetnijih filmskih ostvarenja iz zemlje i sveta. Kao što je i u dosadašnjoj praksi Cinema City nastojao da odgovori  na aktuelne potrebe i promene u društvu, ove godine se priključuje inicijativi Gradić festa, koja nastoji da ukaže na važnost i lepotu kulturne i istorijske baštine Novog Sada. 

U saradnji sa Festivalom uličnih svirača, Pop Up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Fruškać, Happy Trash Production, Ugrip i AAaaa festivalom iz Novog Sada, Cinema City će obojiti Podgrađe Petrovaradinske tvrđave na tri dana najkvalitetnijim filmskim, muzičkim i konceptualno- umetničkim sadržajem. 

I ove godine posetioci će imati priliku da uživaju u filmskim ostvarenjima tradicionalnim selekcijama Cinema City-ja kao što su Nacionalna klasa, 360 stepeni, Fresh Danube Films, Up to 10 bucks i Planet Rock. Takođe, važno je napomenuti da će u okviru Gradić festa ulaz na sve projekcije biti besplatan.

Selektor selekcije Fresh Danube Films (FDF)Vladan Petković, ističe da selekcija ukazuje na dva značajna trenda u podunavskoj kinematografiji: „Ovogodišnja, po obimu manja ali vrlo raznovrsna selekcija, pokazuje dva značajna trenda u kinematografijama podunavskih zemalja: s jedne strane tu su dva filma koji se na gotovo bolno iskren način bave odrastanjem mladih žena u veoma patrijarhalnim okruženjima, a sa druge strane, imamo priliku da vidimo kako se neki mladi autori, uprkos sistemu finansiranja koji favorizuje arthouse produkcije, okreću kvalitetnom repertoarskom filmu, prijemčivom širokoj publici sa zdravim smislom za humor."  

Ovogodišnja Fresh Danube Films selekcija predstavlja četiri filmska ostvarenja iz Hrvatske, Crne Gore, Slovačke i Rumunije.

Ne gledaj mi u tanjir” (Hrvatska) dirljiva drama koja govori o porodičnim odnosima, ljubavi, stegama i slobodi, u režiji Hane Jušić, jeste njen prvi dugometražni igrani film u svojstvu scenaristkinje i rediteljke. Film je premijerno prikazan u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gde je potom osvojio Nagradu FEDEORA-e za najbolji evropski film. Do sada je osvojio 16 nagrada među kojima je i nagrada osvojena na Međunarodnom filmskom festivalu - FEST, kao i na Festivalu evropskog festivala Palić, a prikazan je na više od 30 festivala.


Igla ispod praga”(Crna Gora), satirična komedija reditelja Ivana Marinovića, predstavlja debitantski dugometražni igrani film ovog autora. Scenario je osvojio nagrade na Jerusalem Film Lab radionici 2014. godine, kao i na Cinelink programu Sarajevo Film Festivala iste godine. Svetska premijera filma je bila u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala 2016. godine, a film je odabran kao kandidat Crne Gore za nagradu oskar Američke akademije za najbolji film van engleskog govornog područja.


Drama “Prljavština”, slovačke autorke Tereze Nvotova, predstavlja njeno prvo ostvarenje kada je igrani film u pitanju. Film nas vodi kroz unutrašnje putovanje, suočavanja sa preživelom traumom glavne junakinje sedamnaestogodišnje Lene. Tereza Nvotova je do sada režirala dokumentarne filmove, a od nedavno radi na njenom drugom dokumentarnom filmu o bivšem slovačkom premijeru Vladimiru Mečiaru u koprodukciji sa HBO Europe. 


Paul Negoescu, režiser iz Rumunije, predstaviće se na festivalu komedijom „Dva loto listića”. Komedija koja će nas nasmejati, rastužiti i pitati šta zaista sreća jeste. Paul Negoescu do sada je režirao više nagrađivanih kratkih filmova koji su bili predstavljeni na brojnim festivalima, uključujući Kanski festival (Semaine de la Critique - 2012), festival u Berlinu (2008, 2009 i 2010), Karlovy Vary, kao i na Slamdance festivalu. Film “Dva loto listića” predstavlja njegovo drugo filmsko dugometražno ostvarenje. Film je premijerno prikazan 2016. godine na 12. Filmskom festivalu u Cirihu


Vidimo se u Gradiću od 1. do 3. septembra! :)