Moja satnica (0)
Projekat R2C se pridružuje proslavi Dana evropske teritorijalne saradnje
Proslava saradnje među evropskim zemljama počela je pre deset godina kako bi se povećala vidljivost mnogobrojnih projekata prekogranične saradnje koji se odvijaju pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Evropska unija osnažila je lokalne zajednice da se umreže sa partnerima iz komšijskih zemalja kako bi u saradnji rešili zajedničke izazove poput klimatskih promena, socijalne inkluzije, migracija i drugih. Tokom poslednjih deset godina, otkako Dan evropske teritorijalne saradnje postoji, organizovano je na hiljade događaja u preko 30 zemalja koji su ujedinili građanke i građane Evrope u ideji da je saradnja budućnost Evropske unije.Projekat R2C / Reke za lokalne zajednice / Oživljavanje identiteta priobalnih lokalnih zajednica ujedinio je organizacije KEP-SZIN-HAZ Fondacija (Segedin), DDTG Dunavska transnacionalna grupa za razvoj (Pečuj/Segedin), Pro Progressione (Budimpešta/Kecskemet) iz Mađarske i Kulturnova i Cinema City iz Srbije u ideji da se kulturni život preseli na reke koje ih povezuju – Tisu i Dunav. Ovaj projekat doneće različite umetničke i edukativne događaje i radionice kako bi se naglasila kreativna i kulturna saradnja, te podstakla umetnička produkcija i razmena znanja i iskustva između umetnika i radnika u kulturi iz dve zemlje učesnice.

Proslavu Dana evropske teritorijalne saradnje u okviru projekta R2C (Rivers to communities) obeležiće trening za projekt menadžere i 8 umetnika (četvoro iz Mađarske, četvoro iz Srbije) koji organizuje partnerska organizacija Pro progressione od 30. septembra do 7. oktobra. Trening će odgovoriti na pitanje kako koristiti obale reka za kulturne i umetničke potrebe, prikazaće dobre prakse, povezaće umetnike sa lokalnim zajednicama i pomoći će im da izgrade platformu za dalji kulturni i umetnički razvoj.