Moja satnica (0)
Predstavljamo vam filmove Planet Rock selekcije
Popularna selekcija Planet Rock, koja svake godine boji Cinema City internacionalni filmski festival različitim ritmovima, donosi interesantne muzičke dokumentarce o svetski poznatim zvezdama, ali i o bendovima i muzičarima koji su značajni u nacionalnom i regionalnom kontekstu. 

Ove godine će u okviru Planet Rock-a na Gradić festu od 1. do 3. septembra biti prikazana ostvarenja koja su doživela uspeh na svetskim festivalima, ali i filmovi koje će publika imati priliku da vidi po prvi put.

Stvaranje novog albuma „Skeleton Tree” ali i duboko lična priča legendarnog Nik Kejva tema su filma Endrua Dominika „Još jednom s emocijom” koji je dirnuo publiku mnogih festivala. Premijerno prikazano na Venecijanskom festivalu prošle godine, ovo ostvarenje snimljeno u crno-beloj tehnici je svedočanstvo o umetniku koji pokušava da pronađe svoj put kroz tamu.


Film „Gimme Danger je spojio dve ikone – Džima Džarmuša, reditelja ovog dokumentarca i Igi Popa, muzičara koga mnogi smatraju začetnikom panka i alternativnog roka. Videćete priču o Igiju i bendu „The Stooges” koji je žario i palio mešajući rok, bluz, R&B i džez u Mičigenu i Detroitu a kasnije i širom sveta.


Sa svetskih meridijana vraćamo se na novosadsku muzičku scenu sa zabavnim i duhovitim dokumentarcem Kontakt reditelja Mihajla Obrenova, koji je svedočenje o svim subkulturnim pojavama u Novom Sadu počev od panka, skinsa, preko dizela sve do hipstera. Film obuhvata period od 1989. do danas i sadrži ispovesti preko 140 sagovornika, a dobra je prilika da se podsetimo razvoja novosadske umetničke scene.


U saradnji sa Francuskim institutom predstavljamo vam još jedan interesantan film Universal State of Mind" („Univerzalno stanje uma”) rediteljke Angelique Germain, priču koja analizira razvoj hip-hopa kroz presek scena u Brazilu, Francuskoj, Srbiji i Senegalu kojim zaokružujemo ovogodišnju selekciju Planet Rock!


Vidimo se na Cinema City internacionalnom filmskom festivalu na Gradić festu!