Moja satnica (0)
Otvoren poziv za mlade autore „Žigmond Vilmoš filmskog festivala”
Filmski festival Žigmond Vilmoš, čije će prvo izdanje biti održano od 10. do 13. maja 2017. godine u Segedinu u Mađarskoj, objavio je poziv za prijave mladih filmskih stvaralaca koji je otvoren do 1. marta ove godine. Festival ima za cilj da skrene pažnju na ulogu i značaj filmskih snimatelja u procesu kreiranja filmskih ostvarenja, kao i da pruži priliku mladim autorima i studentima, posebno snimateljima i rediteljima da prikažu svoje filmove.

Festival je osnovan je u čast svetski poznatog snimatelja i oskarovca Vilmoša Žigmonda koji je rođen u Segedinu. Umetnik koga branša svrstava u 10 najznačajnijih snimatelja u istoriji kinematografije je titulu najboljeg snimatelja poneo za film Stivena Spilberga „Bliski susret treće vrste" a za Oskara u istoj kategoriji nominovan je i za filmove „Lovac na jelene", „Reka" i „Crna Dalija". 

Noviji filmovi, završeni nakon 1. januara 2014. godine, koji poseduju jedinstvenu viziju i kreativni snimateljski pristup koji je odlikovao stvaralaštvo Žigmonda Vilmoša, mogu biti prijavljeni za festival. Nema tematskih ograničenja, niti ograničenja u pogledu tehničkih specifikacija, žanra ili dužine, a jedan filmski stvaralac može podneti više prijava.

Više o samom festivalu kao i uslovima konkursa informišite se na veb stranici Žigmond Vilmoš filmskog festivala. Srećno!