Moja satnica (0)
Osam dana kreativnosti mladih krunisano žurkom u Kulturnom Centru LAB
Nakon dinamičnih, radnih ali i zabavnih osam dana, u Novom Sadu je u subotu, 1. jula završena Kreativna EU letnja škola" tokom koje je 24 mladih Novosađana imalo priliku da uči, stiče nove veštine i poznanstva kroz timski rad na kreiranju kampanje EU4U" za društvene mreže. 


Kampanja EU4U" koja promoviše Erasmus plus program Evropske unije, a koju su polaznici sami osmislili i lansirali na društvenim mrežama, ima za cilj da njihovim vršnjacima predstavi mogućnosti za usavršavanje, učenje, volontiranje i ohrabri ih da istražuju, uče i stiču nova iskustva, upoznajući u tom procesu vrednosti na kojima počiva Evropska unija - pluralizam, jednakost, doživotno učenje, mobilnost, tolerancija.


Dnevnom žurkom, koju su realizovali đaci grupe za organizaciju događaja kao deo radnog zadatka, u novoosnovanom Kulturnom centru LAB su pred polaznicima, gostima i mentorima prezentovani radovi grupa za grafički dizajn, video produkciju i društvene mreže koji su nastali u toku škole. 


Polaznici škole su predstavili vizuelni identitet kampanje i njegovu primenu na različite formate za društvene mreže, zatim prikazali kratki video koji su snimali i montirali uz pomoć mentora i na kraju objasnili kako su kreirali strategiju promocije za na društvenim mrežama. Nakon dodele diploma, gosti su imali priliku i da uživaju u nastupu plesne grupe Partizan 2, akustičnoj svirci koju su izveli Jelena (vokal) i Ivan (gitara), kao i setu DJ na krovu KC LAB-a gde su nakon programa polaznici nastavili druženje.


Mladi Novosađani su imali jedinstvenu priliku da se oprobaju u nekom od polja kreativnih industrija družeći se i radeći sa mentorima koji su ih uputili u kreativni proces i sve faze projekta (od ideje do realizacije"), uz mogućnost da se bolje upoznaju sa profesijama u kreativnim industrijama. Osim toga, organizovane su i posete interesantnim institucijama u Novom Sadu koje deluju u oblasti kulture i kreativnih industrija kako bi se polaznicima približili programi i način rada u tim organizacijama. 


Tako su mladi imali priliku da osim Startit centra u kome je počela škola, posete i Rektorat Univerziteta u Novom Sadu, zatim Galeriju Matice srpske u kojoj su učestvovali u vrlo zanimljivoj i inovativnoj radionici koristeći lego kocke kao instrument za izražavanje kreativnosti, tumačenje umetničkih dela kao i sopstvenih stavova. 


Obilaskom Kineske četvrti kao jedinstvene industrijske i umetničke zone upoznali su se sa organizacijama i institucijama koje deluju u tom delu grada poput SKC Fabrike, kluba Quarter, OPENS2019 inicijative, Društvenog centra, Firchie Think Tank studija. 


Naposletku, završni događaj organizovan je u KC LAB-u koji predstavlja dobar primer samoorganizovanja mladih ljudi u cilju kreiranja alternativnog kulturnog centra koji će biti otvoren za sve one koji žele da kreiraju i organizuju različite programe.


Zahvaljujemo se Delegaciji Evropske unije u Srbiji i EU Info Point Novi Sad što su podržali Kreativnu EU letnju školu" i omogućili mladim ljudima da na početku svog puta steknu neprocenjivo praktično iskustvo i upoznaju se sa kreativnim industrijama koje pružaju ogromne mogućnosti za zapošljavanje i profesionalni razvoj.