Moja satnica (0)
Okupacija bioskopa "Zvezda" da bi se vratio umetnicima i građanima
Neformalna grupa mladih umetnika "Pokret za okupaciju bioskopa" akcijom u nekada popularnom bioskopu "Zvezda" nastoji da ovaj sada zapušteni prostor ponovo pripadne kulturi, stvaraocima i građanima Beograda, rekao je Tanjugu mladi reditelj Luka Bursać. "Cilj je pre svega da dokažemo da ustanova kao takva, da bioskop može da bude samoodrživ. Večeras to dokazujemo, a dokazivaćemo i narednih dana dokle god je to potrebno, dok se ne jave nadležni, oni koji su odgovorni i mogu da nam pomognu da ovaj prostor stvarno pripadne pre svega gradu, a onda i ljudima kojima je to potrebno", istakao je on.

Bioskop "Zvezda" je, zajedno sa još 13 sala preduzeća "Beograd film", postao žrtva loše privatizacije još 2007. godine, a tadašnji kupac Nikola Đivanović bio je zbog toga i u zatvoru. Grupa mladih je sinoć jednostavno ušla u napušteni prostor u centru grada i počela da prikazuje filmove. Podršku su im pružili reditelji Goran Marković, Dušan Makavejev, glumica Dara Džokić...

"Mi jednostavno više nemamo šta da izgubimo. Mislim da su i kultura i kinematografija svedene na nešto što nikada nije smelo da se dopusti. Ova akcija je, pored čina bunta, nešto što je nužno", naglasio je Bursać, koji je inicijator akcije, zajedno sa rediteljkom Minom Đukić.

"Mi smo inicijatori, a iza nas stoje svi, cela struka, radnici kinematografije, kulturni radnici, grad, građani", rekao je on, dodajući da je već niz situacija pokazao koliko je ova akcija nešto što se tiče svih.

"Danas smo imali susret sa policijom. Građani su se okupili, branili nas. Tu se pojavljuju stari žitelji grada koji podržavaju akciju i mislim da to govori da je ovo nešto što se tiče svih", istakao je on.

Na pitanje koliko će ostati u prostoru koji je sasvim neuslovan, zapušten i bez grejanja, odgovorio je "dokle god budemo mogli".

"Imamo program koji je definisan za nedelju dana. Posle toga će možda druge kolege da preuzmu. Svim srcem smo u ovom, organizovali smo i radne akcije za sređivanje prostora i koliko god ljudi budu mogli fizički da izdrže - ostaće ovde", poručio je Bursać.


Izvor: Tanjug