Moja satnica (0)
Dobitnik "evropskog Oskara" film "Ida"
Dugometražni film "Ida" poljskog reditelja Pavela Pavlikovskog trijumfovao je na ovogodišnjoj dodeli Evropskih filmskih nagrada (EFA). Reč je "o crno belom ostvarenju, nepomične kamere", koji je osvojio pet priznanja: nagradu za najbolji evropski film, najboljeg reditelja, najbolji scenario, najbolju kameru kao i nagradu publike. Film, čija je radnja smeštena na početku 1960-ih, prati priču 18-godišnje Ane koja je odrasla bez roditelja u samostanu. Pre nego što će i sama postati opatica, Ana saznaje da ima tetku po majci, Jevrejku.


Pavlikovski je rođen u Varšavi, ali je još kao dečak napustio Poljsku, a danas živi u Velikoj Britaniji. Karijeru je započeo sredinom 1980-ih godina snimajući dokumentarce za BBC, da bi kasnije svoju pažnu usmerio na dugometražane igrane filmove. Snimio je nekoliko ostvarenja od kojih su najpoznatija "Last Resort" i "My Summer" koja su višestruko nagrađena.

Poznata francuska rediteljka Anjes Varda dobila je nagradu za životno delo, a britanskom reditelju Stivu Mekvinu dodeljena je nagrada za evropski doprinos svetskoj kinematografiji na 27. dodeli EFA koja je sinoć održana u Rigi.

Varda, poznata kao "kuma francuskog novog talasa", koja je tokom 1950-ih i 1960-ih bila jedan od protagonista filmskog pokreta koji je redifinisao evropsku, pa i svetsku kinematografiju, snimila je više od 30 kratkih, dokumentarnih i dugometražnih filmova za televiziju i veliko platno. Takođe je autor brojnih izložbi fotografija i umetničkih instalacija. Nagrada EFA joj je uručena za životno delo za doprinos svetskom filmu, a u njenu čast je u zgradi Opere u Rigi, ovogodišnjoj Kulturnoj prestonici Evrope, prikazan njen autobiografski dokumentarac "Anjesine plaže" (Les Plages d'Agnes).

Kao priznanje za veliki doprinos svetu filma, Stivu Mekvinu je sinoć uručena počasna nagrada "Evropski doprinos svetskoj kinematografiji". Njegov poslednji film "12 godina ropstva" (12 Years a Slave), o životu robova u Americi tokom 1840-ih godina, osvojio je ove godine tri Oskara, među kojima i Oskara za najbolji film. "Film može da promeni život i sigurno je promenio moj", izjavio je britanski reditelj primajući nagradu iz ruku proslavljenog nemačkog reditelja i predsednika Evropske filmske akademije, Vima Vendersa.

Mekvin je započeo karijeru sa kratkim eksperimentalnim video snimcima. Njegov prvi dugometražni film "Hunger" o poslednjim danima Bobija Sendsa, aktiviste Irske republikanske armije (IRA), snimljen 2008, gotovo je odmah postigao međunarodni uspeh i osvoji brojne nagrade. Usledio je film "Sram" (Shame) koji je takođe ostvario zapažen uspeh u svetu. Evropske filmske nagrade, koje slove za "evropske Oskare", dodeljuju se svake godine u više od 20 kategorija, najboljim ostvarenjima u evropskoj kinematografiji.

Najbolji evropski glumac ove godine je Britanac Timoti Spol koji je nagradu dobio za ulogu u filmu "Mr. Turner" o slavnom engleskom slikaru, a najbolja evropska glumica je Francuskinja Marion Kotijar koja je nagradjena za ulogu u drami braće Darden "Deux jours, une nuit".


Izvor: tanjug.rs, b92.net