Moja satnica (0)
Crveni petao: mesto za opuštanje
Kineska četvrt nije samo prostor za večernje izlaske, već i mesto gde možete popiti prvu jutarnju kafu, napraviti pauzu između obaveza ili "otpadati" po podne sa društvom. U junu prošle godine, na mestu dobro poznatog RST-a, pojavio se “Crveni petao”. Da bi se razlikovao od ostalih klubova u kvartu, morao je na neki način da bude jedinstven i ponudi nešto novo, kako kaže vlasnik Goran Sudimac.

“Kada sam posle RST-a rešio da se vratim i da počnem da radim u Kineskoj četvrti, već je bilo dosta novih klubova i zato sam razmišljao o nekom novom konceptu. Nisam hteo da budem tamo ‘neki peti’ koji sa postojećim klubovima deli istu publiku i slične programe”, priseća se Goran.

“Crveni petao” je moderan pab, zanimljivog eksterijera i prijatne atmosfere, u kome možete da se opustite tokom čitave sedmice, u bilo koje doba dana. U sređenoj i ušuškanoj bašti, uživaćete u miru i tišini, sa opuštajućim pogledom na Limanski park. Eksterijer lokala je dugo osmišljavan, i predstavlja spoj modernog sa elementima klasičnih pabova.

“S obzirom na to da su i zgrada i lokal bili rustični, imalo je smisla da ubacim gomilu starudije i stvari sa najlona, ali dosta mi je toga, video sam gomilu sličnih lokala”, objašnjava Goran. Umesto toga, društvo koje stigne u “Crvenog Petla” može da pronađe sebi mesto u velikim separeima, za masivnim stolovima ili za šankom.

Osim dnevnog opuštanja i uživanja, “Crveni Petao je”, naravno, pre svega lokal namenjen noćnom provodu. Ugostili su veliki broj autorskih i cover bendova, ali u ponudi imaju i večeri namenjene ljubiteljima elektronske i house muzike.

“U odnosu na druge lokale, mi se bavimo nešto komercijalnijim stvarima, ali opet ‘u granicama normale’. U programu su nam i svirke i žurke i DJ nastupi, ali je sve to jedna vrlo urbana varijatna. Radimo i vinil večeri, a jedna takva, posvećena filmskoj muzici planirana je i tokom Cinema City festivala”, kaže Goran.

Zanimljiva je priča i kako je “Crveni Petao” dobio ime. Po Goranovim rečima, prvo se krenulo u osmišljavanje koncepta lokala, dok je ime bilo u drugom planu, po sistemu “to ćemo lako”.

“Razmišljali smo o tome da to bude nekakva priča klasičnog paba, ali sa savremenim primesama. Da nije ono da samo dođeš u pab, popiješ pivo i odeš kući, nego da ima i nekih dešavanja. Prateći po internetu primetio sam da Englezi imaju dosta tih crvenih petlova po pabovima, pa je to bila neka početna ideja. Nisam sanjao da će se klub tako zvati, računao sam na neku pametniju, a zapravo je to bila prva i jedina ideja”, otkriva Goran kroz smeh.

Da biste otvorili lokal u Kineskoj četvrti, zaista treba da budete zaljubljeni u njega. Kina, kako je gazda Goran zove, nije baš gostoljubiva, imajući u vidu da je zub vremena već odavno nagrizao, te da nadležne gradske vlasti, iako su svi lokali njegovi zakupci, ne ulaže gotovo ništa.

“Ovde je teže raditi iz nekoliko razloga. Infrastruktura je loša, mada je ovo sada još i dobro. U redu je da sve izgleda rustično, ali mora da bude bezbedno. Za to nije potrebno mnogo sredstava, uz malo mašte, malo volje, to može lepo da se uradi”, kaže Goran Sudimac, koji polaže velike nade u to da će Kineska četvrt uspeti da se afirmiše kao važan kulturno-zabavni prostor u gradu, zbog čega mu se dopada ideja i da se programi Cinema city festivala izmeste iz centra Novog Sada i publici otkriju i druge delove grada. U skladu sa tim, on planira i razvijanje svog “mladog Petla”.

“Sve je to još relativno mlado, još uvek ‘pecam’ neku širu publiku. Stvari se lako promene za pet godina, tu su neke nove generacije koje imaju neke druge potrebe i mi koji se bavimo ovim poslom moramo se tome prilagođavati” objašnjava Goran.

U narednom periodu “Crveni Petao” se sprema da ponudu obogati i hranom, a u toku festivala svakako ne propustite da posetite ovo idealno mesto za opuštanje.