Moja satnica (0)
Cinema City festivalu dodeljena EFFE evropska oznaka za kvalitet festivala
Na osnovu odluke međunarodnog žirija, Cinema City internacionalni filmski festival dobitnik je evropske oznake kvaliteta “EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe” za 2017-2018. godinu koju dodeljuje Evropska asocijacija festivala – EFA.


Cinema City festival je opravdao poverenje i po drugi put postao deo evropske festivalske zajednice, budući da je EFFE oznaka dodeljena našoj manifestaciji i za prethodne dve godine, 2015. i 2016. godinu.

"Impresioniran posvećenošću festivala evropskom festivalskom pokretu, žiri EFFE etiketom za 2017-2018. godinu nije samo odao priznanje najizuzetnijim festivalima Evrope, već je pozvao dobitnike da se priključe zajedničkom pokretu festivala za mir, solidarnost, umetnost, umetnike i otvorene razgovore", navodi se u saopštenju organizacije ArtLink, partnera EFA u Srbiji. Konkretno, u odluci žirija stoji da je “Festival Cinema City stekao priznanje u gradu Novom Sadu i razvio svoju vernu publiku, te da je očekivano da će i nadalje uvoditi programske inovacije i nekonvencionalne festivalske aktivnosti”.

Kriterijumi za festivale su umetnička posvećenost, uključenost zajednice i izgledi festivala na međunarodnoj i svetskoj sceni, a u saopštenju se navodi da je reč o raznovrsnim festivalima sa izraženom etičkom dimenzijom. Pripadnost EFFE porodici umetničkih festivala donosi povećanu vidljivost, nove mogućnosti za umrežavanje, priznanja za izuzetne vrednosti festivala kao i uključivanje u proces kreiranja stalnog EU programa za festivale u budućnosti. 

Svečano proglašenje dobitnika EFFE oznake biće održano tokom velikog festivalskog samita u nemačkom gradu Visbadenu od 3. do 6. maja.